Het licht te slim af

Alles wordt steeds slimmer, ook verlichting. Slimme of smart verlichting is pas echt bijdehand wanneer de consument het op de juiste manier gebruikt. Ook hier zie je al snel de bomen door het bos niet meer. Dus tijd voor een aantal blogs hierover. In deze blog bespreek ik een aantal verschillende systemen.

 

Als eerste
Slimme verlichting bestaat al best een tijd, nog voordat thermostaten, deurbellen en zelfs speakers smart werden. Zo bracht Philips Hue in 2012 de eerste Hue lamp uit. Slimme lampen is LED met een ingebouwde antenne, waarmee ze verbinding kunnen maken met een draadloos netwerk. Op die manier kun je ze dus bedienen met bijvoorbeeld je mobiel of tablet. 

 

Merken
Waar het begon met een enkel peertje, is het aanbod tegenwoordig flink uitgebreid. Philips Hue heeft ondertussen lichtbronnen met verschillende fittingen en vormen en zelfs smart retro verlichting. Ook lampen met geïntegreerde LED verlichting is steeds vaker smart. Niet alleen Philips Hue heeft zijn assortiment vergroot, ook bijvoorbeeld Ikea heeft allerlei slimme oplossingen. Maar ook andere merken doen mee, zoals Woox, Innr, Xiaomi en ook Osram. Ben je op zoek naar een systeem dat flexibeler is, dan is Casambi een goed idee. Ook voor zakelijke oplossingen kun je dit goed gebruiken. Net als het professionele Dali trouwens.  

 

Kosten
Philips Hue is momenteel marktleider op het gebied van deze verlichting. Het merk heeft echter ook een aantal nadelen. Als eerste de prijs. Voor één lamp betaal je al snel 20 tot 30 euro. Bovendien is het netwerk eenkennig. Het herkent vooral de eigen lampen en accessoires. Met wat moeite ook de Ikea varianten, maar veel meer is het niet. Zelfs WiZ, dat notabene van Philips is, werkt niet samen met Hue. Wat prijs betreft, kun je ook goed bij Ikea Trådfri terecht. Ikea heeft ook een flink marktaandeel in slimme verlichting.  Minder keus en mogelijkheden, maar dan wel voor de helft of zelfs nog minder van de prijs. 

 

Flexibel

Wil je meer kunnen? Dan is Casambi de juiste keus. De oprichters van dit Finse bedrijf werkten vroeger bij Nokia, verstand van draadloos hebben ze dus wel. Het systeem is betrouwbaarder en flexibeler dan Philips Hue. Casambi kan alle verlichting (en meer) aansturen, zelfs Philips Hue en Dali. Er bestaat al een groot aantal lampen die met Casambi werken. Armaturen die van zichzelf niet slim zijn, worden dit gemakkelijk met een in te bouwen Casambi module. Bovendien biedt de app meer mogelijkheden. 

 

Snelle ontwikkeling

De ontwikkelingen op het gebied van slimme verlichting gaan heel snel. Het verandert bijna met de dag. Wat vandaag niet mogelijk is, kan morgen misschien wel. Wil je weten wat goed bij jou past? Laat je dan goed voorlichten. Op internet vind je veel informatie. Natuurlijk kan ik je ook altijd helpen! Neem hiervoor contact met me op.

Reactie schrijven

Commentaren: 0