Waarom zou je voor slim gaan?

Alles wordt steeds slimmer, ook verlichting. Slimme of smart verlichting is pas echt bijdehand wanneer de consument het op de juiste manier gebruikt. Ook hier zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Dus tijd voor wat blogs hierover. In deze blog bespreek ik de voordelen van slimme verlichting. Slimme verlichting is duurder dan gewone niet-programmeerbare lampen. Waarom is het dan toch een goed idee? 

 

Op afstand
Het fijne is bijvoorbeeld dat je je verlichting op afstand kunt bedienen. Dus het licht in de woonkamer uit als je al in bed ligt en andersom, maar ook als je niet thuis bent en het fijn vindt dat het licht toch brandt. Het is niet alleen handig om het licht aan te doen vanaf de bank, je kunt op deze manier ook het licht dimmen of veranderen terwijl je alleen een aan/uit-schakelaar hebt. Of wanneer je alleen een lichtpunt hebt, maar geen bediening. 

 

Mogelijkheden

Je kunt het licht ook programmeren in verschillende scenes, zodat je meerdere lampen tegelijk aan en uit kunt doen of het licht bijvoorbeeld aan en uit gaat wanneer je met vakantie bent. Goed om inbrekers op het verkeerde been te zetten. Als je een spot hebt met meerdere lampen, kun je ervoor kiezen om ze niet allemaal aan te zetten wanneer jou dat beter uitkomt. Je kunt gemakkelijk de lichtkleur en -sterkte aanpassen met je mobiele telefoon of tablet. Zo kun je een sfeer creëren die bij de situatie past. Er zijn ontelbaar veel (kleur)variaties te bedenken, zeker met de gekleurde (RGB) LED lampen.

 

Extra's
Bovendien kunnen dankzij slimme foefjes lampen zo ingesteld worden dat ze aanspringen net voordat je thuiskomt of wanneer de zon onder gaat. Ook kan je verlichting geïntegreerd worden in een smart home-systeem: "Google, doe het licht aan in de woonkamer". Met verschillende sensors, bijvoorbeeld bewegingssensors, zijn de mogelijkheden helemaal legio. 

 

Gebruik je eigen armaturen
Je kunt de lichtbronnen gewoon in de lampen draaien die je al thuis hebt staan. Ook bij nieuwe lampen met losse lichtbronnen kan dit natuurlijk. Bij lampen met geïntegreerde LED kijk je eerst even of deze al slim zijn. Eventueel kun je met een losse module iedere lamp Casambi-slim maken. Casambi is een van de slimme-verlichting-systemen. Of je gebruikt een slimme stekker in je stopcontact.  

 

Let op

Net als bij gewone peertjes, let je natuurlijk bij slimme verlichting ook op de fitting in je armatuur. Meestal is er sprake van een E14 (kleine/smalle), E27 (grote/dikke) of GU10 (spot) fitting. Ook de grootte van de lichtbron is van belang om op te letten, de lamp moet natuurlijk wel passen. Als je slimme verlichting koopt, doe dit dan in combinatie met een bridge om ze goed te kunnen bedienen. Deze sluit je aan op je router om zo een nieuw netwerk in huis te maken. Dit is tevens belangrijk voor het koppelen van lampen aan andere producten of het groeperen ervan. Controleer daarnaast de mogelijke lichtkleuren. Mensen gaan er vaak vanuit dat slimme lampen altijd alle kleuren kunnen schijnen. Dit is niet zo: er zijn zowel witte/wittinten als gekleurde smart lampen. 

 

Ben je enthousiast en wil je graag weten hoe je je leven makkelijker kunt maken met slimme verlichting? Wil je weten welk systeem het beste bij jou past? Ik help je graag. Meer lezen? In het volgende smart-verlichtings-blog vertel ik over verschillende merken. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0