Thuis werk je beter...

Thuiswerken heeft de afgelopen maanden een enorme vlucht genomen onder druk van het coronavirus. Dit heeft positieve en negatieve consequenties. Aangezien we komende tijd nog steeds zoveel mogelijk thuiswerken, is het verstandig om ervoor te zorgen dat het positieve het negatieve overstijgt. Hoe dan? Door bijvoorbeeld extra aandacht te besteden aan je thuiswerkplek.

 

In het kader van de zorgplicht zijn werkgevers verplicht om ervoor te zorgen dat je een goede en veilige werkplek hebt. Ook thuis dus. Net als op kantoor moeten thuiswerkplekken aan de arbowet voldoen. Het leuke is dat je werkgever gebruik kan maken van de IKB-regeling voor de inrichting van je thuiswerkplek. Dit is tot maximaal 1.815 euro per 5 jaar. Dit bedrag is onbelast. Onder inrichting vallen een bureau, een stoel, stoffering en verlichting. 

  

Volgens de experts is thuiswerken overigens een blijvertje. Er zal na de crisis structureel meer thuisgewerkt worden. Een ruime meerderheid van de thuiswerkers vindt het prettig meer regie over hun werkdag te hebben en kan thuis efficiënter werken. Die voordelen wegen op tegen nadelen zoals een onhandiger werkplek. Vooral omdat die nadelen makkelijker te verhelpen zijn. Ook bespaart thuiswerken miljarden, zowel voor de thuiswerker als de werkgever door bijvoorbeeld minder reis- en huurkosten.

 

De afgelopen tijd luidden fysiotherapeuten al de noodklok. Ze zien een forse toename van klachten die het gevolg zijn van thuiswerken. Volgens hen hebben veel thuiswerkers hun werkplek niet op orde. Vooral mensen die dagelijks uren achter een laptop werken, krijgen last.

 

Het is dus geen overbodige luxe om een dezer dagen je thuiswerkplek goed onder de loep nemen. Of dit een afgesloten kamer is of een hoekje in de woonkamer. Zorg voor een goede bureaustoel en een bureau dat je passend kunt maken voor jouw situatie. Maar vergeet ook het licht niet, zeker nu de dagen weer korter gaan worden. Je wilt genoeg licht hebben op je werkplek en liever geen schittering in je beeldscherm.  En, zeker niet onbelangrijk, maak van je thuiswerkplek een fijne, inspirerende ruimte. Misschien is het tijd voor een nieuw kleurtje of behangetje op de muur. Een grote plant zorgt ook voor een gezond werkklimaat. Dus: check je thuiswerkplek en bespreek dit met je werkgever. Heb je hulp nodig? Ik help je graag.