Stijgende temperaturen...

Ik krijg de laatste tijd vaak vragen over kleurtemperatuur oftewel de kleur van het licht. Kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin. Hoe hoger dit getal, hoe koeler het licht. Das makkelijk onthouden. Maar goed, als je moet kiezen voor de juiste lichtkleur heb je iets meer informatie nodig...

 

Gloeilampen
Waarom is de kleur van het licht tegenwoordig het onderwerp van gesprek? Dat heeft meerdere redenen, en de eerste is: omdat het kan. Vroeger, nog geeneens zo heel lang geleden, hadden we gloeilampen en kaarsen in huis. Later kwam daar halogeenverlichting bij. Af en toe hing er een TL-balk. Ik had er als puber eentje boven mijn bureau. Al deze lichtbronnen hebben hun eigen lichtkleur oftewel kleurtemperatuur. Had je een lamp met een gloeilamp? Dan hoefde je alleen te kiezen of je een lamp wilde met veel of weinig vermogen. De kleur was altijd hetzelfde.

 

LED
Toen kwam LED. In het begin wilde niemand eraan, omdat de kleur van het licht zo koel was. Maar de fabrikanten zaten niet stil en de kleur van het licht werd steeds mooier. En waar we vroeger weinig keus hadden, lijkt de keuze nu eindeloos. Met LED is namelijk iedere lichtkleur te maken die je wilt hebben.

 

Kelvin
De gloeilamp is ondertussen nauwelijks meer in huis terug te vinden. Wil je wel de sfeer van een gloeilamp behouden? Kies dan voor kleurtemperatuur 2700K. Dat is een extra warme lichtkleur. Zoek je meer sfeer, kies dan voor een nog lagere Kelvin. Kaarslicht is 2200K. Persoonlijk vind ik dat een beetje te oranje. Maar genoeg mensen die dat juist erg mooi vinden. Nog steeds op zoek naar warmwit, maar iets koeler dan de gloeilamp? Ga dan voor 3000K, vergelijkbaar met halogeen of een TL. 

 

Kantoren
Voor kantoren of (thuis)werkplekken werkt het iets anders. Een andere reden waarom we tegenwoordig zoveel over de kleur van licht praten, is omdat het van invloed is op ons bioritme. Gedurende de dag verandert de kleur van het daglicht en dat zorgt ervoor dat we energie krijgen of juist ontspannen en slaperig worden. Er wordt veel onderzoek gedaan naar licht en welzijn, juist omdat er zoveel mogelijkheden zijn. Koel licht maakt energiek en dat is waarom op kantoren steeds vaker voor hogere Kelvinwaardes wordt gekozen, zelfs tot 6500K. De vraag is natuurlijk of het wenselijk is om mensen de hele dag in zeer productief licht te laten zitten. Ik vraag me af in hoeverre deze mensen 's nachts nog lekker kunnen slapen of dat hun bioritme ervan van slag raakt.

 

Goed advies
Op kantoor was 3000K altijd het meest gangbare, maar dit wordt steeds vaker 4000K. Beide zijn prima en kies vooral wat je fijn vindt. Wil je aan de slag met  licht en het welzijn op kantoor, heb je ruimtes zonder daglicht of werken mensen in ploegendienst? Dan kan variatie in kleurtemperatuur echt een verschil maken. Maar vraag dan wel advies van iemand die daar verstand van heeft en ga niet zelf dingen uitproberen. Er ligt niet voor niks een stapel onderzoeken over dit onderwerp en deze groeit met de dag...