Ik blauw van jou

Foto's van Histor
Foto's van Histor

Histor heeft blauw dit jaar gebombardeerd als kleur voor het jaar 2020. De jaren hiervoor waren het andere verffabrikanten die blauw kozen als hun trendkleur. En dat is niet voor niks. Blauw is de kleur van de lucht en de zee en wordt geassocieerd met rust en vrede. Bovendien is blauw de lievelingskleur van veel mensen. 

 

Rust

Blauw geeft rust. Geen wonder dat de kleur het zo goed doet in een badkamer of woonkamer. Ook in de babykamer. Mensen denken dan al snel aan lichtblauw, maar mijn babyzoon lag in een donkerblauw met witte kamer. Prachtig! Deze universele kleur is hoe dan ook overal in huis toe te passen en zowel mannen als vrouwen zijn er gek op.

 

Koel vs warm
Blauw heeft een koel imago. Bijvoorbeeld een frisse, lichtblauwe tint, of juist lavendel: blauw met een beetje paars erin. Maar een goede donkerblauwe tint kan juist warm en sfeervol aanvoelen. Ook blauwtinten met een beetje groen erin hebben een warme gloed.

 

Combi's te over

Natuurlijk hangt de gevoelstemperatuur ook af van de kleur waarmee je blauw combineert. Wit, zilver en poederroze bijvoorbeeld voor een koeler effect, hout en goud zorgen juist voor meer warmte. Wanneer je de kleur op een rustige manier toepast, is hij zeer geschikt voor de slaapkamer. Een kleur om heerlijk te ontspannen of om lekker van te kunnen slapen. Wanneer je blauw combineert met een contrasterende kleur, creëer je meer een knaleffect. Bovendien versterken de kleuren elkaar dan in kleurkracht. Contrasterende kleuren vind je in de geel- en oranjetinten. Een ander idee: breng verschillende nuances blauw aan voor een speels effect. Kobalt, denim, aqua of een zachte pastelblauw.

 

Zo zie je maar, de mogelijkheden zijn legio en voor ieder wat wils. Heb jij ook blauw in huis?