Licht kan meer dan je denkt

Dat licht meer kan dan een ruimte verlichten is ondertussen de meeste mensen wel duidelijk. Het juiste licht zorgt voor een beter welzijn, betere werkprestaties en een goed 24-uurs ritme. Maar dat licht ook kan helpen in deze coronacrisis, was voor mij ook een verrassing.

 

Desinfecterend
Hoewel maar weinig mensen dat weten, speelt ultraviolette (uv-)straling een cruciale rol bij het desinfecteren van onder meer ziekenhuizen. Uv C-straling breekt het DNA van bacteriën, virussen en schimmels af, waardoor ze onschadelijk worden. Ook lucht en water worden met uv C-lampen gezuiverd. Fantastisch toch!

 

Uv licht
Hoe zat het ook alweer met ultraviolet (uv-)licht? In de natuur vinden we verschillende vormen van straling: röntgen, radio, tv. Deze straling zie je niet. Er is maar een klein gedeelte van de elektromagnetische straling die je wel kunt zien, namelijk van 380 tot 780 nanometer: violet, blauw, groen, geel, oranje en rood. Dit is het zichtbare licht. Ultraviolette en infrarood straling zitten rondom dit zichtbare spectrum. Sommige dieren kunnen wel UV licht zien, zoals bijen en vinders. Dat geldt ook voor infrarood licht, honden kunnen dat zien. 

 

A, B en C
Er zijn meerdere soorten uv licht, zie bovenstaand plaatje van Signify. Uv A-licht vormt 98,7 procent van de uv-straling die op aarde komt. Uv B-licht is de overige 1,3 procent van de uv-straling die het aardoppervlak bereikt. Dit licht kan mensen bruin laten worden, maar ook verbranden. Tot slot is er dus uv C-licht. De atmosfeer blokkeert dit licht. De wetenschap zag dit soort uv licht altijd als schadelijk gezien voor de mens.

 

COVID-19
Tijdens de coronacrisis wordt dit uv licht gebruikt om de lucht te reinigen en zuiveren waar patiënten worden behandeld die met het COVID-19-virus zijn geïnfecteerd. Daarnaast voor het desinfecteren van gezichtsmaskers en andere apparatuur, zodat ze veilig kunnen worden hergebruikt. Er zijn ook mobiele units voorzien voor het desinfecteren van oppervlakken. Uv-lampen mogen overigens niet worden gebruikt om handen of andere delen van de huid te steriliseren, omdat de straling huidirritatie kan veroorzaken.

 

Natuurlijk zijn dit soort lampen niet geschikt voor thuis, hier zal je toch echt met schoonmaakmiddelen, de wasmachine en open ramen om te luchten aan de slag moeten. Maar ook thuis kan goed licht het verschil maken. Wil je meer weten? Neem dan contact met me op.