Licht in zones

Bij het uitzoeken van lampen, armaturen en lichtbronnen moet je tegenwoordig op van alles letten. Ik geef ik hier steeds wat informatie over verschillende lichteigenschappen. Zo kun je hopelijk door de bomen het bos blijven zien. Deze keer gaat het over de IP-waarde, of simpel gezegd: in hoeverre kan mijn lamp tegen vocht en stof.

 

IP waarde
De afkorting IP staat voor 'Ingress Protection' of 'International Protection Rating' en bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de mate van bescherming aan tegen vaste stoffen (stof, maar ook voorwerpen en bijvoorbeeld handen) en het tweede cijfer de bescherming tegen vocht en water. Bij het eerste cijfer gaat het van 0 (geen bescherming) naar 6 (stofdicht) en alles wat daartussen zit. Bij het tweede cijfer gaat het van 0 (geen bescherming) naar 8 (drukwaterdicht: deze lamp kan tegen onderdompeling).

Binnen vs. buiten

Binnenverlichting heeft meestal weinig extra bescherming nodig. Een lamp met IP20 is dan vaak voldoende. In de badkamer en tuin gaat deze vlieger helaas niet op. Water en elektriciteit gaan niet goed samen. In deze ruimte is een hogere IP waarde nodig. Nu is het echt niet zo dat je je hele badkamer vol moet hangen met de hoogste bescherming IP68. Zeker met opbouwverlichting is het moeilijk om in deze categorie mooie en elegante verlichting te vinden. In deze categorie lampen geldt vooral het praktische oogpunt.

 

Zones in de badkamer

De badkamer kun je verdelen in zones, zoals te zien in bovenstaande illustratie. In zone 0 heb je niet vaak verlichting nodig. Maar wil je in de douchevloer of in het bad verlichting hebben, dan heb je lampen nodig die daartegen kunnen. De hoogste bescherming dus. Zone 1 is bij het bad of de douche tot 225 cm boven de bodem van het bad of de douche. Hier is veel vocht en water en heeft je verlichting ook een hoge bescherming nodig. Zone 2 is direct boven de douchecabine, rond de wastafel en het bad (ga uit van ongeveer 60 cm vanaf zone 1). Blijft over de rest van de badkamer de badkamer. Hier is geen directe aanraking met water, maar er is wel condens. Hou daar dus rekening mee. 

 

En in de tuin?

Ook de tuin kun je onderverdelen in zones, vergelijkbaar als in de badkamer. In zone 0 staan lampen die door alle weersinvloeden geraakt worden. Regen, wind en hagel: de verlichting moet er allemaal tegen kunnen. Hier is een hoge IP waarde nodig. In de vijver heeft je verlichting, net als in het bad in de badkamer, zelfs een nog hogere IP-waarde nodig. In zone 1 is de verlichting direct tegen het huis geplaatst. Hierdoor hebben je lampen wel wat beschutting, maar hebben ze ook last van neerslag. Tot slot zone 2: in deze zone staat de verlichting die beschut is opgehangen. Bijvoorbeeld spotjes in een overdekt balkon of in een veranda of overkapping. Deze lampen komen niet direct in aanraking met de verschillende weersomstandigheden, maar het kan er nog wel steeds vochtig zijn. 

 

Aan de kust

Tot slot heb je ook lichtfabrikanten die speciale lampen hebben voor het kustgebied. Mensen die hier wonen, weten dat verlichting extra

te verduren heeft door de wind en de zoute lucht. Deze verlichting kan dus echt tegen een stootje!

 

Ook voor de badkamer en tuin zijn prachtige lampen te koop die goed tegen de verwachte omstandigheden kunnen. Vind je het moeilijk om te kiezen of kun je het niet vinden? Ik help je graag!