Warmte in koude tijden

De winter: het is eerder donker en later licht, het is guur weer, de zon schijnt bijna niet meer.  Een seizoen met soms weinig kleuren en grauwe dagen. Daarom willen we in de winter allemaal meer warmte toevoegen aan ons interieur. Dat betekent: haal warme tinten in huis. 

 

Kleurencirkel
Wat zijn warme kleuren eigenlijk? Je kunt kleuren indelen met een kleurencirkel. Geel en blauw staan tegenover elkaar, net als rood en groen. In de kleurencirkel hiernaast staan bovenaan de warme kleuren en onderaan de koele. Hoe hoger in de cirkel hoe warmer, hoe lager hoe koeler. Oranjerood of scharlaken is de warmste kleur en blauwgroen of mangaan-oxyde de koelste. over het algemeen kun je zeggen dat geel, oranjegeel, oranje, oranjerood, rood en violetrood de warmste kleuren zijn. 

 

Effect van warme kleuren
Kleuren beïnvloeden je gevoel. Warme kleuren creëren een warme sfeer. In een kamer met warme kleuren hebben mensen het idee dat het ook echt warmer is dan in een kamer met koele kleuren. Terwijl de werkelijke temperatuur hetzelfde is. Dat komt omdat warme kleuren de bloedcirculatie stimuleren. Bovendien wordt je actiever van warme kleuren. Warme kleuren kunnen heel gemakkelijk voor wat extra sfeer zorgen. Bijvoorbeeld in een vrij strak en wit interieur. Vooral in ruimtes op het noorden, waar geen zonlicht komt, is het fijn om ter compensatie warme kleuren toe te passen. Dat geldt ook voor kamers op het oosten, waar koeler zonlicht komt. 

 

Trendy
Wil je warme kleuren toevoegen aan je interieur en ook trendy zijn? Kies dan voor bijvoorbeeld mosterd- of okergeel, terracotta, bordeauxrood en bruintinten zoals karamel, toffee of melkchocolade. Dat zijn de woonkleuren van dit moment. Je kunt ook kiezen voor natuurlijke materialen, zoals hout, jute, bamboe en terracotta. Zin in warme kleuren, maar vind je een muurtje verven of behangen te veel werk? Zoek het dan in accessoires. Bijvoorbeeld een fijn plaid of kussens. Of een kleed op de grond. Met zachte of wollige stoffen heb je een dubbel effect, want ook deze stoffen zorgen voor een warm gevoel. Hetzelfde geldt voor mooie kaarsen. Zie onderstaande voorbeelden van Essenza Home en Bloomingville. 

 

Er is keus genoeg! Heb je daarna meer dan genoeg tijd om te genieten van je sfeervolle huis.