Doe de powercheck

Doe de power powercheck vandaag... Bij ons schalt dit liedje van de laatste cd van Kinderen voor Kinderen regelmatig door de boxen. En we zingen het regelmatig zelf wanneer een van ons bijvoorbeeld het licht ergens heeft aangelaten. Kritisch zijn op energiegebruik is niet alleen goed voor je portemonnee, je spaart er ook het milieu mee! Hoe kun je via je licht de powercheck doen? Stap over op LED en sensoren...

 

Duurzaam

LED verlichting is duurzaam. Deze lampen zijn de meest energie-efficiënte keuze als je op zoek bent naar nieuwe verlichting. Gemiddeld bespaar je 50% op energieverbruik en -kosten wanneer je overstapt. Bovendien hebben ze een lange levensduur en lage warmteontwikkeling. Overigens, gloei- en halogeenlampen zijn steeds moeilijker te krijgen. De productie ervan is gestopt, dus er komt een moment dat ze niet meer op voorraad zijn.

 

Energiebesparing

Waar komt die energiebesparing vandaan? Een LEDlamp werkt efficiënter dan een gloei- of halogeenlamp. Een LED heeft maar 3 tot 9 procent van de elektriciteit nodig voor dezelfde hoeveelheid licht als een gloeilamp. Bij een gloeilamp loopt elektriciteit door de gloeidraad. Deze draad warmt op tot wel 3.000˚C en straalt dus naast licht ook veel warmte uit. Dit warmte- en dus energieverlies

is dus onlosmakelijk verbonden met de werking van gloeilampen. Halogeenlampen wekken licht op zoals gloeilampen. Het gas in een halogeenlamp staat echter onder druk, waardoor de gloeidraad heter kan worden en meer licht kan geven bij eenzelfde hoeveelheid stroom. Dat maakt een halogeenlamp 25 procent zuiniger dan een gloeilamp. Maar nog steeds is dit minder zuinig dan LED. LEDlampen wekken op een andere manier licht op. Ze bestaan uit een verzameling van ledjes die licht geven als er stroom doorheen loopt en kunnen een veel groter deel van de elektriciteit omzetten in licht. Vergelijkbare verlichting voor minder stroom dus. 

 

Warmte en branduren

Net als andere lampen moet een LEDlamp zijn warmte goed kwijt kunnen. Anders gaan de LEDs en elektronica in de lamp eerder stuk. Bij een goede LEDlamp zorgt het ontwerp voor de warmteafvoer. Deze LEDlampen zijn inmiddels zo zuinig, dat ze nog maar minimaal warmte produceren. Een LEDlamp gaat bovendien gemiddeld 15.000 branduren mee. In vergelijk: bij een halogeen is dit gemiddeld 2.000 uur. Ondanks dat een LED duurder is in aanschaf, is het dus uiteindelijk goedkopere verlichting. En is je LEDlamp na die vele branduren op? Dan kun je ze veilig en gemakkelijk recyclen via de milieustraat. 

 

Volle lichtopbrengst

Door het retrofit design van LED lampen, zijn ondertussen bijna alle conventionele lichtbronnen gemakkelijk te vervangen voor LED verlichting. Je hoeft meestal niets aan het armatuur aan te passen. LEDlampen hebben tevens direct na het inschakelen de volle lichtopbrengst. Andere lampen, zoals TL en spaarlampen, hebben altijd een opstarttijd. LED kan ook beter tegen vaak aan- en

uitschakelen. Sommige zijn dimbaar. Dit kun je op de verpakking vinden. Bovendien verspillen LED producten geen licht. In veel LED verlichting is de lichtbron beter gericht dan bij conventionele verlichting. Denk aan TL buizen, deze schijnen licht 360˚ rond. Ze schijnen dus ook naar het plafond. LED tubes schijnen licht alleen naar beneden, vaak met een gradenbundel van 160º. Je verspilt dus geen licht of energie aan een richting waar je deze niet gebruikt.

 

Sensoren

Om extra te bezuinigen, kun je sensors koppelen aan je verlichting. In de basis kunnen we twee soorten sensoren onderscheiden: bewegingssensoren en schemerschakelaars. Bewegingssensors reageren, hoe verrassend, op beweging. Het zijn gevoelige sensoren die gebruik maken van infrarode straling. In de meeste gevallen is het mogelijk om de verlichtingstijd na het detecteren van beweging

in te stellen. Schemerschakelaars meten de hoeveelheid natuurlijk licht in hun omgeving. Vanaf het moment dat deze hoeveelheid lager wordt, bijvoorbeeld wanneer het donker wordt, gaat de verlichting vanzelf aan. Met sensoren zorg je ervoor dat je verlichting alleen aan staat wanneer dat nodig is. Dat bespaart energie, omdat het licht korter aan staat. Bovendien spaar je hiermee branduren van je lampen uit.

 

Wil je meer weten over LED en waar dit in jouw huis of kantoor voordelen kan opleveren? Laat het weten, ik help je er graag bij.