Heel veel fietsen...

Op het station van Utrecht staan altijd heel veel fietsen. En altijd te weinig plek om te stallen. Daarom hebben de gemeente Utrecht, Prorail en NS een nieuwe fietsenstalling op het Stationsplein gebouwd. En niet zomaar een, maar de grootste ter wereld. Naast 12.500 fietsparkeerplekken kunnen er 1.000 ov-fietsen in de stalling staan. Hij is 24 uur en 7 dagen per week open. De stalling heeft 3 verdiepingen en er gaat een doorgaand fietspad doorheen. Met een digitaal verwijssysteem vinden fietsers gemakkelijk vrije plekken.

 

Lichtplan
Natuurlijk is er ook goed nagedacht over het licht. Veiligheid, comfort en energiebesparing waren belangrijke uitgangspunten. Daarom brandt de verlichting in de centrale gebieden en bij de fietspaden op een vast ingestelde waarde. In de gangpaden waar fietsen geparkeerd worden, sturen bewegingssensoren de verlichting aan. Is er geen beweging? Dan brandt de verlichting op een laag niveau. Zodra een fietser het gangpad in fietst, gaat de verlichting naar 100 procent. Na een bepaalde tijd dimt de verlichting weer naar een laag niveau.

 

Nadenken

Natuurlijk wordt er met zo'n groot project van te voren nagedacht over welke activiteiten er plaatsvinden, wanneer en waar. Op basis daarvan worden uitgangspunten en randvoorwaarden afgesproken. op basis hiervan worden plannen gemaakt, waaronder een lichtontwerp. Iedereen vindt dat logisch. Maar voor ons eigen huis doen we dat zo vaak niet. We beginnen gewoon en zien wel waar we uitkomen. Terwijl het ook hier nuttig is om van te voren een plan te maken en na te denken wat je wilt en waarom. 

 

Besparing

Zo kun je nadenken over de aansturing van je verlichting. Natuurlijk kan dat met een aan-uit schakelaar op de muur. Maar tegenwoordig is er zoveel meer mogelijk. Het fijne van LED verlichting is dat het zo lang mee gaat en energiezuinig is. Waar bij gloeilampen het aan en uit doen relatief veel energie en levensduur kostten, bespaar je bij LED direct wanneer een lamp uit of gedimd wordt. Een extra voordeel. Dat is dus iets om over na te denken. Dus vervang die schakelaars voor dimmers. En maak gebruik van licht- en bewegingssensoren. Op die manier gaat het licht alleen aan wanneer het donker wordt of wanneer er iemand in een ruimte aanwezig is. Hoe vaak laten gezinsleden het licht niet onnodig branden? Op die manier brandt je lamp langer en kost het minder energie. Dat scheelt kosten en is beter voor het milieu. 

 

Zo zie je maar dat je nog wat kunt leren van een fietsenstalling, zelfs al ga je nooit op de fiets!