Klein is fijn

Wist je dat je met kleuren de grootte van een ruimte kan beïnvloeden? Niet echt natuurlijk! Als je dat wilt, moet je toch echt wat muren uitbreken. Wil je minder rigoureus te werk? Kleuren hebben invloed op het gevoel dat je krijgt in een ruimte. Door het juiste kleurgebruik lijkt een kamer groter of juist kleiner. Wat nu als je een kleine kamer hebt waar je wel wat vierkante meters bij wilt voelen?

 

Reflectie en absorptie

Kleuren weerkaatsen het dag- en kunstlicht. Hoe helderder de kleur, hoe meer weerkaatsing er is. Lichte en frisse kleuren reflecteren en verspreiden meer licht en zorgen er dus voor dat je kamer optisch groter lijkt. Het licht reflecteert het best op een helder witte kleur. Het werkt ook andersom. Zwart absorbeert het licht juist. Een donkere muur zorgt er daarom voor dat de ruimte kleiner lijkt. 

 

Knus en gezellig

Toch is het niet automatisch zo dat kleine kamers altijd in lichte kleuren geverfd moeten worden. Het ligt eraan waarvoor je de kamer gebruikt. In een slaapkamer zijn warmere tinten fijn; in een badkamer komen juist koele tinten goed tot hun recht. Donkere, vergrijsde kleuren zorgen bovendien voor een luxe gevoel.

 

Enkel muurtje

Wil je graag een donkere kleur gebruiken, maar wil je toch ook het gevoel van ruimte houden? Dan kan je ervoor kiezen om een enkele muur te schilderen. Zo creëer je sfeer in de kamer en houd je toch het ruime gevoel. Voor een wand waarnaar je veel kijkt, kies je een donkere, rustgevende kleur. Zo lijkt de muur te vervagen. Let ook hier op de functie van de ruimte. In een kamer waar meer actie is, zoals een keuken of een kinderkamer past een felle muur goed.

 

Wat kun je verder nog doen?

In een kleine ruimte is het verstandig om je muur te verven vanaf 10 cm van het plafond. Daarboven wordt het dan wit, net als je plafond. Door de extra witte rand lijkt het plafond hoger en de kamer groter. Daarnaast kun je stoffen en meubels kiezen in tinten die lijken op de kleur van de muur, zodat ze een geheel vormen en niet de aandacht trekken. Hiermee creëer je een rustige, egale ruimte, die groter lijkt dan hij is. In een kleine kamer is het ook nog een idee om het deurposten, raamkozijnen en ander houtwerk donkerder te maken dan de kleur op de muur. Zo creëer je een contrast waardoor de vormen van de kamer goed uitkomen en de muren iets worden teruggedrongen. Ook op die manier lijkt de kamer groter. Tot slot kun je je kamer verruimen door na het verven twee of meer spiegels op te hangen, waardoor je kamer letterlijk twee keer zo groot lijkt.

 

Ook licht helpt bij het optisch vergroten of verkleinen van je huis. Maar daarover een andere keer meer...

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0