Onbeperkte mogelijkheden

De ontwikkelingen van LED verlichting gaan zo snel, dat het bijna een dagtaak is om bij te houden. Eigenlijk zijn de mogelijkheden ondertussen onbeperkt. Alles wat je wilt, dat kan gemaakt worden. Dat is natuurlijk fantastisch.

 

Onbeperkte mogelijkheden
Bedenk wat je wilt en waar je het wilt en regel het, zou je zeggen. Juist omdat de mogelijkheden onbeperkt zijn, besteed je misschien niet veel tijd aan deze eerste stap. Maar juist dan is het goed om aan deze inventarisatie aandacht te besteden. En ook te bedenken waarom je iets wilt. 

 

Waarom, wat en waar
Een mooi voorbeeld vind ik de railverlichting die Prorail misschien wil toepassen op het spoor. Het is belangrijk dat er goed licht is op terreinen waar treinen ’s nachts worden schoongemaakt en klaargemaakt. Maar dan wil je natuurlijk licht hebben op de plekken waar je dat nodig hebt. En geen licht waar het niet nodig is en onnodig overlast bezorgd voor mens en dier. Het waarom, wat en waar is in deze analyse verstandig. Een lichtprofessional kan je hierbij helpen. 

 

Railverlichting
Op de terreinen van Prorail is licht nodig. Dat kan bijvoorbeeld met lichtmasten. Maar dat geeft een hoop overlast voor omwonenden. een alternatief is railverlichting. Dat is een systeem waarbij lichtbuizen aan de buitenkant van spoorstaven worden geklemd. De rij buizen vormt een verlicht looppad waardoor treinpersoneel beter ziet waar gelopen kan worden. Bijkomend voordeel: het licht valt ook op oneffenheden. Veel minder kans dus op struikelen. Bovendien hebben omwonenden geen last van het licht. Het is energiezuiniger en makkelijker te onderhouden en verplaatsen, omdat je er makkelijk bij kunt komen.

 

Een mooi voorbeeld dus van het gewenste licht op de goede plek. Op dit moment loopt de proef nog in Lelystand, wellicht zien we deze verlichting binnenkort op meer plekken.