50 tinten groen

Wat is de middelste kleur van de regenboog? Dat is nog niet zo makkelijk om uit je hoofd te zeggen. Het is groen. Wat maakt groen zo bijzonder?

 

Onlangs zat ik in het vliegtuig naar Southampton in Engeland. terwijl ik uit het raampje keek, verbaasde ik me erover hoeveel tinten groen er zijn. Het klopt inderdaad dat onze ogen het meeste tinten groen kunnen onderscheiden. Kijk maar eens in de kleurenwaaier. Met verf maak je groen door geel en blauw te mengen. In het licht is groen een van de primaire kleuren, naast rood en blauw.  

 

Groen licht 
Onze ogen zijn het meest gevoelig in het groengele gebied wat licht betreft. Je ogen kunnen in een donkere omgeving beter zien wanneer er groen licht aan staat. Het kost je ogen daardoor ook minder moeite om aan te passen van donker naar groen licht en weer terug. Dat is met bijvoorbeeld wit licht wel anders. Bij groen licht is er dan ook relatief minder licht nodig. Dat kost dus minder energie. Het is een van redenen waarom je steeds meer groene straatverlichting ziet.

 

Interieur
Wat doet de kleur groen in je interieur? Groen is een kleur die direct aan de natuur doet denken. Daarom zorgt deze kleur ervoor dat je je frisser, vitaler en energieker voelt. Het heeft een positief effect op de concentratie en vermindert stressgevoelens. Van alle kleuren trekt groen de minste aandacht. Het is rustig aan de ogen. Omdat groen zo bescheiden is, blijft deze kleur niet altijd overeind in een kleurenpalet. Het is dus belangrijk welke kleuren je erbij kiest. Een complementaire kleur versterkt het groen.

 

Rustgevend
Groen werkt dus erg rustgevend en zelfs helend. Uit onderzoek is gekomen dat mensen het liefst vanuit hun raam kijken op levend groen. Mensen die vanuit hun kamer in het ziekenhuis op gras, bomen en bloemen kijken, zijn sneller beter. Dat geldt overigens ook voor mensen die een raam in de zuidgevel hebben. Het Latijnse woord voor groen zijn is 'vivere'. Dit betekent ook sterk zijn. Het heeft te maken met groei en met het leven zelf. 

 

Groen staat dus niet voor niets in het midden van de regenboog. Het is een kleur die zeker zijn mannetje staat!

Reactie schrijven

Commentaren: 0