Geen witte, maar rood met groene kerst

De feestdagen staan weer voor de deur en om ons heen wordt het steeds roder en groener. Wat is dat toch, de voorliefde voor groen en rood tijdens de kerstdagen?

 

Coca Cola
Een uitleg is dat het groen van de kerstbomen komt en het rood van Coca Cola. De kerstman was vroeger nooit in het rood gekleed. Zo'n honderd jaar geleden had hij vaak een donkere mantel. Vanaf 1931 kreeg de kerstman een pak in de kleuren van Coca Cola aan. Een tekenaar van dit bekende colamerk tekende de kerstman zoals we hem nu allemaal kennen voor een reclamecampagne. 

 

Symboliek
We kunnen ook kijken naar de symboliek van de kleuren. Groen is een koele kleur en staat onder andere voor hoop, nieuw leven en nieuw begin. Met Kerst vieren we immers de geboorte van het kindje Jezus. Rood is juist een warme kleur en staat bijvoorbeeld voor liefde, offer, feestvreugde, hartstocht en moed. 

 

Opponente kleuren
Rood en groen staan tegenover elkaar in de kleurencirkel, het zijn opponente kleuren. Tenzij je een kleurenblind persoon bent, zal je de kleuren rood en groen nooit door elkaar halen. Hetzelfde geldt voor geel en blauw. Rode kleuren kunnen verwantschap hebben met geel (oranje) en blauw (paars). Maar niet met groen. Dit is terug te leiden naar de werking van het oog. In het netvlies zitten kegeltjes en staafjes. Met de kegeltjes kun je kleuren zien. De signalen die de kegeltjes opvangen, worden niet rechtstreeks naar de hersenen gestuurd. Ze worden eerst gecodeerd. Je hebt hierbij een licht-donker kanaal, dat alleen doorgeeft of iets licht (wit) is of donker (zwart) of alle mogelijkheden daartussen. Kleuren worden doorgegeven via een geel-blauw en een groen-rood kanaal. Op die manier ben je in staat om de kleur van iets te zien.

 

Zo zie je maar, er zit een stuk meer achter dan je denkt. Iets om over na te denken wanneer je straks alle rode en groene kerstspullen weer opruimt!