Een lamp is geen lamp

Op dit moment onderzoekt het Agentschap Telecom LED lampen. Ze kijken naar de hinder die deze verlichting kan veroorzaken. Ook dit toont weer aan dat de ene lamp de andere niet is. 

 

Vroeger kocht je een gloeilamp wanneer dat nodig was. Natuurlijk was er verschil in kwaliteit, wat zich dan vooral uitdrukte in levensduur. Bovendien moest je kiezen hoeveel watt je wilde. Maar dat was het dan wel zo'n beetje. Hoe anders is het tegenwoordig?

 

Google eens op LED verlichting kopen en het aantal hits is immens. Zoek in een digitale verlichtingswinkel en de gemiddelde consument wordt gek van het aantal opties dat er is. Mensen zijn vaak geneigd om het goedkoopste te kopen. Nu verkondig ik niet dat je meer moet betalen dan nodig, maar met licht is het wel zo dat je voor kwaliteit moet betalen. En dat dat het ook waard is. 

 

Wat het Agentschap momenteel onderzoekt, gaat over de storingen die slechte LED verlichting veroorzaakt. Zoals een slecht werkende tv en storende thuistelefoons. Eind volgende maand publiceren ze de resultaten. Maar dit is niet het enige dat een goede van een slechte LED onderscheidt.

 

Voor een LED lamp wordt fosfor gebruikt, net als bij TL verlichting. De kwaliteit van deze fosforlaag bepaalt de kwaliteit van het licht. Hoe natuurgetrouw zijn de kleuren bij gebruik van de lamp en hoe snel slijt de fosfor? Dat laatste bepaalt de kwaliteit van het licht nadat het een tijdje gebruikt is. Wordt de kleur dan anders? Zeker wanneer meerdere dezelfde lampen gebruikt, ziet het er natuurlijk minder mooi uit als deze allemaal een andere kleur krijgen na verloop van tijd. Of een LED een goede LED is, ligt natuurlijk ook aan de kwaliteit van de elektronica. Een goede LED lamp kan tientallen duizenden uren meegaan. 

 

Ook flikkeren kan een probleem zijn, dat ligt ook aan de kwaliteit van de driver. Je hoeft dit niet altijd te zien, wil het storend zijn. Je hersenen registreren deze flikkering helaas wel. Dat kan ervoor zorgen dat je hoofdpijn krijgt, minder productief bent of sneller moe. Als je het wel ziet, is het natuurlijk helemaal irritant. Vooral bij het dimmen van het licht kan dit een probleem zijn.

 

Zoals je ziet is het nog niet zo makkelijk om het koren van het kaf te onderscheiden. En dit is nog maar het topje van de ijsberg... In een volgende blog meer hierover. Heb je ondertussen advies nodig? Dan kun je altijd bij mij terecht!