Licht in de steden

Het lijkt erop dat we dat in Nederland beginnen door te krijgen. Het afgelopen jaren zijn de nachten iets donkerder geworden. Dat heeft een onderzoeksbureau uitgezocht in opdracht van Natuur- en Milieufederaties in het kader van Nacht van de Nacht. De resultaten zijn onlangs gepresenteerd. Hieruit blijkt dat Delft de lichtste stad is en Stadkanaal de donkerste. 

 

In de 20e eeuw nam de hoeveelheid nachtelijk licht gemiddeld 5% per jaar toe. In een eeuw is dat dus 125 keer zoveel licht. Ook het licht dat omhoog schijnt, werd steeds meer. Dat is helemaal zonde, want aan dat soort licht heb je niet zoveel. Gelukkig lijkt het erop dat in de afgelopen jaar deze trend aan het keren is. In Drenthe, Flevoland en Gelderland worden de steden het snelst donkerder. 

 

Het onderzoeksbureau heeft gebruik gemaakt van satellietbeelden die iedere nacht zijn gemaakt om 1.30 uur 's nachts. Alleen de heldere nachten zijn meegenomen in het onderzoek. Het gaat vooral om openbare verlichting en reclameverlichting. Door het tijdstip van de gemaakte beelden valt bijvoorbeeld sportverlichting erbuiten. Het onderzoek is gedaan voor 54 steden in Nederland. Het gaat hierbij om de hoeveelheid licht per vierkante kilometer. Zoals te verwachten is, is er meer licht op plekken waar meer mensen wonen. 

 

De steden in Zuid-Holland, Brabant en Noord-Holland schijnen het meeste licht de donkere nacht in. De steden die het meest licht uitstralen zijn Delft, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Zoetermeer. Zoals ook te zien op de wereldkaart, is Nederland een van de meest verlichte landen. Gelukkig is de trend van steeds meer licht nu gekeerd. Hopelijk wordt het 's nachts steeds donkerder in Nederland. Ik kijk er naar uit dat we 's nachts gewoon de sterren weer goed kunnen zien!