Tijd voor wintertijd

Dit weekend gaat de wintertijd weer in. Zomertijd is ooit bedacht om energie te besparen, maar volgens mij is dat nooit echt gelukt. Eigenlijk hebben we vooral last van de zomer- en de wintertijd. Mensen voelen zich de week erna alsof ze een kleine jetlag hebben. Wat natuurlijk ook zo is. Niet uitgerust als je wakker wordt, concentratieproblemen.

 

De Europese Commissie heeft zich over het probleem gebogen. Ze liet een enquête doen onder bijna 5 miljoen Europeanen en daaruit bleek dat we er vanaf willen. We willen altijd zomertijd. Maar dat is niet aan te raden. De wintertijd is namelijk de originele tijd en volgens mij moet je in dit soort dingen de natuur volgen. Bovendien wordt het 's winters dan wel erg laat licht in de ochtend. Wakker worden met daglicht is nog altijd veel beter voor je dan met kunstlicht. Na de zomertijd gebeuren er altijd meer ongelukken op de weg. Door de stress die dit blijkbaar op je lichaam heeft. Het blijkt ook dat er meer hartinfarcten zijn in de week na het verzetten van de tijd. Uiteraard zijn er ook mensen die last hebben van de wintertijd. Ze voelen zich ´s avonds nog niet moe dus gaan te laat naar bed en ´s morgens kunnen ze niet uit bed komen. 

 

Er is steeds meer aandacht voor de biologische klok en de grote invloed die deze klok op ons welzijn heeft. Dat is niet voor niets, want de biologische klok zorgt er niet alleen voor dat we gaan slapen en weer wakker worden. Het stuurt allemaal processen in je lichaam aan. En waarom zouden we die biologische klok dan in de war gaan brengen als dat nergens voor nodig is? Dus ik zou zeggen: afschaffen die zomertijd!