Soms is geen licht beter

Wanneer we een nieuwe uitvinding tot onze beschikking hebben, zijn we geneigd deze overal waar het kan toe te passen. Nu is kunstlicht natuurlijk niet meer zo'n nieuwe uitvinding, maar door alle doorontwikkelingen is het tegenwoordig makkelijk en overal voorhanden. En het wordt steeds energiezuiniger. Al met al, de mogelijkheden groeien en groeien.

 

Maar er is ook een keerzijde. Met al dat kunstlicht, hebben we bijna de nacht laten verdwijnen. Is dat dan een probleem? Jazeker! Niet alleen kunt u bijna nergens in Nederland meer naar de sterrenhemel kijken. Een groter probleem is dat we met al dat licht ons bioritme en dat van de dieren verstoren. Het is dus goed om na te denken welk licht wel en niet nodig is en zo lichtvervuiling te voorkomen. De inwoners van Mantgum onder leiding van architecte Nynke Rixt-Jukema vroegen ProRail iets te doen aan de lichtvervuiling in hun dorp. 

 

En dat heeft ProRail nu dus gedaan. Op het einde van het perron is de verlichting maximaal gedimd. Hier stopt de trein toch nooit. Waar de trein wel stopt, wordt de verlichting automatisch versterkt wanneer er reizigers zijn. Tenslotte is de verlichting beter te richten, waardoor het station minder licht uitstraalt naar de omgeving. Nu is het in Mantgum 's nachts dus weer een stukje donkerder. Zoals de nacht bedoeld is. 

 

Foto's zijn van de website van ProRail.