Creativiteit + duurzaamheid = kippenvel

Vorige week was ik bij een seminar van kunstenaar Daan Roosegaarde. Hij heeft veel lichtkunst gemaakt. Tijdens zijn presentatie vertelde hij dat hij toen hij met zijn onderzoek bezig was voor Gates of Light, hij een wens van astronaut Wubbo Ockels tegenkwam.

 

Nu had ik pas gelezen over Wubbo en hoe hij was veranderd na het zien van de aarde vanuit zijn raket. Dat het hem een verantwoordelijkheidsgevoel had gegeven voor het beschermen van de aarde voor de volgende generaties. Dat schijnt te gebeuren wanneer je de aarde ziet vanuit de ruimte. Wubbo had bedacht dat vliegers kunnen worden ingezet voor het opwekken van schone energie. Hij had het bedacht, maar alleen niet meer kunnen uitvoeren voor zijn dood.

 

En nu komt het kippenvelmoment, Studio Roosegaarde voerde het idee dus uit. En bij de opening van Gates of Light op de Afsluitdijk stond de weduwe van Wubbo Ockels dus met Windlicht in de handen. Daan Roosegaarde maakte er naast een bron van groene energie ook een mooi lichtproject van, omdat de lijnen van de vliegers zijn verlicht. Een mooi verhaal, een mooi project, een mooie toekomst.

 

De foto's zijn van de website van Studio Roosegaarde.