Blauw zonder geel en oranje

Het schilderij ´Korenveld met kraaien´ hangt in het Van Gogh museum. Hij schilderde dit in 1890. Het schilderij laat ziet dat Van Gogh graag krachtige kleuren gebruikt. Ik heb dit schilderij uitgekozen om een quote van Van Gogh te illustreren.

 

Van Gogh maakt vaak gebruik van contrasten in zijn schilderijen. Zoals u in dit schilderij kunt zien. In de kleurencirkel zitten blauw en oranje/geel tegenover elkaar. Ze zijn elkaar opponenten. Blauw is een koele kleur en geel een warme. Oranje en blauw zijn zelfs complementaire kleuren, dat betekent dat ze volledig tegenover elkaar staan. Dat kunt u testen door naar een oranje stip te kijken en vervolgens naar een witte muur. Hierop komt dan een blauwe stip te staan. Waarom?

 

De hersenen houden van balans en zoeken altijd automatisch bij een iedere kleur de complementaire kleur. Op die manier mengen uw hersenen als het ware iedere keer opnieuw neutrale kleuren. Om oranje straalt ook altijd een beetje blauw. Dat is hetzelfde fenomeen. Dat betekent dat geel en oranje dus helemaal, de kleur blauw versterken. En andersom natuurlijk. Vincent van Gogh maakte daar handig gebruik van in zijn schilderijen en dat kunt u ook doen bij uw kleurenkeuzes. Of juist niet, als u niet zo van krachtige kleurencombinaties houdt. En als u meer van het groen bent, kies dan voor roodtinten als complement. De paarsliefhebbers voor geel...